Optimization of Nutrition in Supporting Child Growth and Development
DOI:
https://doi.org/10.61166/interdisiplin.v1i5.67Keywords:
Nutrition, Children, Growth, DietAbstract
Optimal nutrition is very important to support the growth and development of children, both from the aspect of health, and also their cognitive development. This study aims to explain the important components of nutrients such as micronutrients (vitamins and minerals) and macronutrients (carbohydrates, proteins, and fats), as well as how they impact children's physical and mental growth, as this research can specifically be a reference for making healthy foods and balanced nutrition. The method of this research is qualitative research, literature study and sub-data from articles and other references related to the research title. The results of the study are that parents play an important role in ensuring that their children grow and develop optimally, namely by optimizing nutrients applied in daily diet based on the child's age, developmental stages and activities. Optimal nutrition means a balance of carbohydrates, fats, proteins, vitamins and minerals, so that with this balance, children can grow healthy and achieve.
References
Andriani, D. (2021). Edukasi Nutrisi untuk Orang Tua dan Anak. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 15(3).
Anggraeni, R. (2019). Pola Makan Sehat untuk Pertumbuhan Optimal Anak. Jurnal Nutrisi dan Kesehatan, 8(3).
Astuti, W. (2018). Peranan Gizi dalam Pertumbuhan Anak. Media Gizi dan Kesehatan, 12(2).
Azizah, R. (2020). Nutrisi dalam Masa Pertumbuhan Anak. Jurnal Kesehatan dan Gizi, 12(1).
Departemen Kesehatan RI. (2013). Angka Kecukupan Gizi Indonesia. Jakarta: Kemenkes RI.
Dewi, F. (2015). Nutrisi untuk Tumbuh Kembang Anak. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia.
Fikawati, S., & Syafiq, A. (2015). Gizi Ibu dan Anak: Teori dan Kasus. Jakarta: Rajawali Pers.
Ghofur, A. (2014). Pentingnya Gizi untuk Tumbuh Kembang Anak. Jurnal Gizi dan Pangan, 9(1).
Hadi, H. (2010). Perkembangan Gizi Anak: Pendekatan Pola Makan Sehat dan Nutrisi Optimal. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Haris, H. (2019). Asupan Nutrisi dan Kesehatan Anak. Jurnal Gizi dan Kesehatan Masyarakat, 10(2).
Hidayah, N. (2022). Peranan Orang Tua dalam Pemenuhan Gizi Anak. Jurnal Kesehatan Gizi Anak, 11(1).
Karyadi, T. (2020). Nutrisi untuk Pertumbuhan Optimal Anak. Jurnal Gizi dan Kesehatan, 9(2).
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2014). Pedoman Gizi Seimbang untuk Anak. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.
Kurniawan, A. (2017). Pola Asuh dan Gizi Anak. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 5(1).
Melati, R. (2018). Dampak Pola Makan Sehat terhadap Kesehatan Anak. Jurnal Nutrisi Sehat, 6(1).
Mulyani, M. S. (2017). Gizi Seimbang untuk Anak dan Remaja. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Nuraini, F., & Wulandari, A. (2018). Pentingnya Nutrisi bagi Pertumbuhan Optimal Anak. Jurnal Ilmu Kesehatan, 9(3).
Nurhayati, I. (2016). Peran Makanan Bergizi dalam Tumbuh Kembang Anak. Jurnal Kesehatan dan Lingkungan, 7(2).
Nurliana, S., & Fatmawati, F. (2020). Pengaruh Nutrisi terhadap Perkembangan Anak Usia Dini. Jurnal Kesehatan Masyarakat Universitas Muhammadiyah Jakarta, 6(1).
Prabowo, P. (2017). Nutrisi dan Perkembangan Anak Usia Dini. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(2).
Rahayu, S. (2016). Diet Seimbang untuk Anak: Panduan Praktis bagi Orang Tua. Jurnal Kesehatan Anak, 14(1).
Rahmawati, E. (2019). Pengaruh Pola Makan Seimbang terhadap Kesehatan Anak. Jurnal Gizi Indonesia, 7(1).
Ramli, M. S. (2007). Gizi dan Kesehatan Anak Usia Dini. Jakarta: EGC.
Rizki, D. (2018). Nutrisi dan Pembelajaran pada Anak. Jurnal Pendidikan Gizi, 5(2).
Rukmini, E. (2021). Pentingnya Gizi Seimbang bagi Anak. Jurnal Gizi dan Kesehatan Masyarakat, 10(3).
Santoso, I. (2013). Makanan Pendukung Tumbuh Kembang Anak. Jakarta: Bhuana Ilmu Populer.
Sari, D. (2020). Kualitas Gizi dan Perkembangan Kognitif Anak. Jurnal Psikologi dan Kesehatan, 8(2).
Setiawan, A. (2018). Dampak Kekurangan Gizi pada Anak. Jurnal Ilmiah Gizi dan Kesehatan, 4(1).
Soekirman. (2000). Peran Gizi dalam Pertumbuhan dan Perkembangan Anak. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia (UI Press).
Supariasa, I. D. N., Bakri, B., & Fajar, I. (2016). Ilmu Gizi: Teori dan Aplikasi. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Susanto, A., & Aji, M. (2019). Aspek Nutrisi dalam Perkembangan Anak Usia Dini. Jurnal Kesehatan Anak, 13(1).
Syafii, W. (2019). Gizi Seimbang untuk Tumbuh Kembang Anak. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia, 8(2).
Wibowo, A., & Prasetyo, E. (2021). Nutrisi dan Tumbuh Kembang Anak: Tantangan dan Solusi. Jurnal Ilmu Gizi dan Kesehatan, 7(1).
Widiastuti, T. (2017). Edukasi Gizi dalam Keluarga. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 3(2).
Yulianti, L. (2017). Edukasi Gizi untuk Orang Tua: Meningkatkan Kesehatan Anak. Jurnal Pendidikan Gizi, 6(2).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Afaf Ramadhani, Sri Dewi Wahyuni, Abelya Agusfiranda, Elza Elvania, Nadira Seftiani, Syahrul Khairati
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.